W piękną pogodę bardzo często jesteśmy zapraszani do
znajomych na działkę, czy posiadówkę na balkonie. Warto wówczas wziąć ze sobą jakąś
malowniczą przekąskę lub smaczny deser. Dzisiaj pomysł na bardzo pyszne, wiosenne ciastka z owocami.
A prostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 12 ciastek
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 330ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 12 truskawek
- 50g masła
- Ok. 50g cukru
- Kilka kropel cytryny
Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym
ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik
wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry. Każdy z plastrów kładziemy na blacie zawijaniem do góry i wałkujemy w
okrągły plaster. Formę do muffinek smarujemy masłem przy pomocy pędzelka. W
każdym otworze umieszczamy plasterek ciasta i obciążamy np. grochem czy fasolą*.
Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zarumienienia
brzegów. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze kilka minut.
Wyjmujemy całość z piekarnika, a ciastka z foremki. Jeśli nie zrobimy tego od
razu to ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy
do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na
bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce.
Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy schłodzone. Smacznego J
*Na zdjęciu ciastka obciążone są ryżem, ale nie polecamy
tego. Bardzo nie praktyczne, kiedy ryż się rozsypie.
Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńPyszna letnia słodycz :))
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń