Mąka pełnoziarnista powstaje z przemiału całego ziarna,
dzięki czemu ma znacznie więcej błonnika, fosforu, żelaza i białka niż mąka
tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni
równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy.
Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej
mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite :)
Ilość porcji: Średniej wielkości pizza
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 5 łyżek oliwy
- Szczypta soli
Sos z tego przepisu (można zastąpić ketchupem
wymieszanym z ziołami)
Dodatki:
- Pęczek szparagów
- 4 parówki drobiowe
- 200-300g żółtego sera
- Kilaka listków bazylii
Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy oliwę. Drożdże
rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Trzeba
uważać by woda na drożdże nie była zbyt ciepła, bo wówczas zabijemy drożdże.
Kiedy składniki nieco się połączą wysypujemy mąkę na blat i wyrabiamy ciasto.
Pamiętamy, że ciasto do pizzy nie lubi
długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie jednolite odkładamy je do miski
obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe
miejsce.
Przygotowujemy sos według przepisu podanego wyżej lub jego szybszą, uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce
ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod
bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Parówkę kroimy w kostkę, a ser trzemy na
tarce.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt.
Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz żółty ser.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Po wyjęciu
obsypujemy listkami bazylii i zajadamy na ciepło. Smacznego!
Ogromnie żałuję, że tu gdzie teraz jestem nie ma piekarnika, popędziłabym natychmiast robić taka pyszną pizzę. Mniam. Zazdroszczę, mnie pozostaje grzać się przy kominku z kubkiem ciepłej herbaty i Twoimi pysznymi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńMy zazdrościmy tego kominka :) Oj przydałby się w ten weekend majowy, przydał..
UsuńPyszna i zdrowa wersja pizzy....:)
OdpowiedzUsuń