środa, 21 maja 2014

Pizza ze szparagami i mozzarellą

Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy.




Składniki:
Na ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 10g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

Na sos:
  • Ketchup
  • Oregano
  • Bazylia

Na farsz:
  • Kilka szparagów
  • Dwie parówki
  • Kulka mozzarelli
  • Listki bazylii


Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy 3 łyżki oliwy. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody. Dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Pamiętamy by drożdże nie rozpuszczać w zbyt ciepłej wodzie. Kiedy składniki się połączą wysypujemy całość na blat i ugniatamy ciasto. Jednolite ciasto  odkładamy do miski obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów. Parówkę kroimy w kostkę. Ser w plasterki.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na blat i wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz rozkładamy plastry mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na pizzę kilka listków bazylii.








2 komentarze:

Printfriendly