Zbliżające się upały zmusiły nas do poszukiwań fajnego,
smacznego i lekkiego ciasta, które nie spłynie na dworze. Taki przepis znalazłyśmy
na największym blogu cukierniczym naszego kraju :P chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich
wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką
budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie
ciasto. Szczerze polecamy!
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masa budyniowa:
- 5 białek
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 0,5 kg truskawek
- Cukier puder do posypania ciasta
Mąkę, proszek do
pieczenia, cukier puder oraz żółtka umieszczamy na blacie. Wkrajamy masło i
zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już jednolite dzielimy na dwie części: większą
60% i mniejszą 40%. Obie zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce
na kilka godzin (a najlepiej na cała noc). Blachę do pieczenia o wymiarach około 33 cm na
20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyciągamy z
zamrażalki oraz ścieramy na tarce. Wykładamy spód ciasta i zapiekamy około 20
minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Następnie ciągle ubijając powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy i
proszek budyniowy. Składniki dodajemy stopniowo miksując cały czas na
najwyższych obrotach. Pod sam koniec wlewamy strużką olej słonecznikowy. Masę
przekładamy na podpieczony spód. Następnie układamy w niej umyte i obrane z
szypułek truskawki. Na nie ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy
około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy nieco i
oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! :)
uwielbiam takie ciasta do obłędu!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i na pewno równie pysznie smakuje :)
oj obłędne ciacho :) Truskawkowo Mi chciałoby się zaśpiewać :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńWow, uwielbiam takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, jeszcze nie robiłam kruchego w takim wydaniu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie!!!!
OdpowiedzUsuńOk.dzięki :) szkoda bo fajna ta Twoja porcelanka :)
OdpowiedzUsuńCiasto obłędnie pysznie wygląda i piękne zdjęcia :)) Pozdrawiam....
Świetne ciasto
OdpowiedzUsuń