Moja starszaa latorośl jest od kilku dni chora, w związku
z czym aktywnie gotuje zupy by zjadł cokolwiek ciepłego. Jednakże rosół już nam się
zdecydowanie przejadł, a pomidorowej nie lubi. Zainspirowana dość niską ceną
kalafiora postanowiłam przygotować mu zupę krem z tego warzywa. Efekt przeszedł
moje oczekiwania: zupa była pyszna, a
maluch wcinał ze smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje się ją ekspresowo.
Składniki:
- Główka kalafiora
- 3 marchewki
- 0,5 litra bulionu
- Sól, świeżo mielony pieprz
Kalafior tniemy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w
paski. Warzywa gotujemy aż będą miękkie w lekko osolonej wodzie. Bulion w osobnym garnku
podgrzewamy i dodajemy ugotowane warzywa. Zupę następnie blenderujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.Smacznego.
Ma niesamowity kolor :) Zapraszam w odwiedziny: culinaryisland.blogspot.com
OdpowiedzUsuń