Owoce i warzywa w tym roku są zdecydowanie tańsze niż rok
temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić
(lub przemycić) jakieś zielone lub czerwone bonusy warzywne. Dzisiaj pomysł na ciekawe podanie cukinii z mięsnym farszem. Fajne, smaczne i orginalne danie
obiadowe. Sporym jego plusem jest możliwość przygotowania dania wcześniej i
zapieczenia w piekarnika po powrocie z pracy. A jeśli posiadamy fantastyczny
sprzęt z nastawieniem czasowym na samodzielne włączeni o konkretnej godzinę, to
już od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej cukinii.
Ilość porcji:4
Czas przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia)
Składniki:
- 0,5kg mięso mielonego z indyka
- 2 cukinie
- 2 kulki mozzarelli
- Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi)
- Pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia
Na patelni rozgrzewamy kapkę
oleju i przesmażamy mięso mielone. W czasie kiedy mięso się smaży dokładnie myjemy
cukinie i przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Miąższ drobno kroimy. Dorzucamy
do przesmażonego mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy
solą, pieprzem, oregano, bazylią i ostrą papryką (my wrzucałyśmy po około ½ łyżeczki).
Całość dusimy około 5 minut. W tym czasie siekamy natkę pietruszki i dorzucamy na
patelnię. Mieszamy wszystko i zdejmujemy z gazu. Przy pomocy widelca nakładamy
farsz do cukinii. Z wierzchu posypujemy pokruszoną mozzarellą. Wstawiamy do
nagrzanego na 180stopni piekarnika na około 20 minut. Podajemy koniecznie na
ciepło. Smacznego.
Smakowicie się zapowiada;)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną cukinię, wychodzi zawsze pyszna :)
OdpowiedzUsuńMmmm bardzo pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ,zdaje się ,że wszystko mi smakuje ,co zobaczę.
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam cukinie faszerowane :)
OdpowiedzUsuń