Ostatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach
są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki
błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za
gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie.
Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym
dzieciom nie zalecam, gdyż nie powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać
porcje bez ich obecności :))
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 330g śmietany 18%
- 200g kurek
- ½ dużej cebuli lub 1 mała
- Łyżka oleju
- Świeżo mielony pieprz, sól
- Ulubiony makaron
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurczaka myjemy, obcinamy zbędne
błonki i dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy solą oraz
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy zacznie się
rumienić wrzucamy kurczaka i smażymy na złoto. W między czasie czyścimy kurki i
kroimy w większe kawałki. Dorzucamy na patelnie i smażymy około 5 minut na
średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Doprawiamy
obficie świeżo mielonym pieprzem oraz solą i całość mieszamy. Wykładamy na ugotowany
makaron i zajadamy. Smacznego.
To musi być pyszne. Mój Partner często chodzi u siebie do lasu na kurki i może jak mi przywiezie następnym razem to spróbuję zrobić podobny makaron;)
OdpowiedzUsuńTo danie to dla mnie kurkowa klasyka :)
OdpowiedzUsuńdanie wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńZ kurkami to ja wciągam wszystko ,jak odkurzacz,dokładnie tak.
OdpowiedzUsuń