Dla ochłody w te upalny dni proponujemy przepyszny i orzeźwiający
chłodnik. Przyrządza się go z zielonego ogórka z dodatkiem kefiru, jogurtu
naturalnego i sera feta. Świeżości nadają listki mięty, a wspaniałego posmaku
pistacja. Jest przy tym ekspresowy w przygotowaniu: wrzucamy wszystko do
blendera miksujemy i już. Gotowe. Ideał niemalże :)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut (w tym 15 minut chłodzenia)
Składniki:
- 2 zielone ogórki
- 200ml kefiru
- 50ml jogurtu naturalnego
- 100g sera greckiego (fety)
- 50g pistacji
- 10 listków mięty
- 1 ząbek czosnek
- Świeżo mielony pieprz, sól
Zielone ogórki obieramy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy
w naczyniu od blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Póki co nie doprawiamy. Całość
miksujemy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Wyjmujemy, próbujemy i
doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i podajemy.
Smacznego.
W takie upały to tylko chłodnik, a ten widzę ,że jest również bogaty w składniki :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie. Nigdy nie jadłem żadnego chłodnika. Wspaniałe zdjęcia.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie.
Męski blog o modzie i lifestyl'u.
http://gabriel-data.blogspot.com/
Obserwacja za obserwację?
Zaobserwuj, zobaczę zrobię to samo!
Tylko przypomnij w komentarzu.
www.gabriel-data.blogspot.com - KLIK
Fashion Projects
Nie przepadam za chłodnikami, ale ten mnie kusi :)
OdpowiedzUsuń