Dzisiejsza propozycja to przepyszne naleśniki z serowym
farszem. Jest to kolejny przepis, który otrzymałyśmy od naszej Cioci z Jawora i
niezwykle przypadł nam do gustu. Ubóstwiają go również dzieci. Ponadto nie
wymaga wielu przygotowań, a dodatkiem mogą być świeże owoce lub dżem w zależności od tego, co mamy w domu. Naprawdę warto wypróbować :)
Ilość porcji: 10
Składniki:
Na naleśniki:
- 0,5 litra mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- Szczypta soli
Na farsz:
- ½ kg twarogu półtłustego
- I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki)
- ½ łyżka zwykłego cukru
- Mały jogurt naturalny ( ok. 250g)
- 1 żółtko
- Ok. 50 g masła
- Margaryna
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki
umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy robotem. Ciasto powinno swobodnie
rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody
gazowanej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Przygotowujemy farsz: w misce
umieszczamy wszystkie składniki oraz dokładnie mieszamy. Próbujemy i
ewentualnie doprawiamy jeszcze cukrem według uznania. Kiedy mamy gotowy farsz smażymy
naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny. Na jeszcze ciepłym naleśniku,
pośrodku umieszczamy dwie łyżki farszu i składamy w kwadrat (tak jak na
zdjęciach) lub inny dowolny kształt. Robimy tak, aż nie skończą nam się
składniki. Następnie myjemy patelnie i podgrzewamy ją z masłem. Smażymy przygotowane
naleśniki, aż do ślicznego zarumienienia. Podajemy koniecznie na ciepło z
dodatkiem świeżych owoców lub dżemu. Pycha!
Bardzo lubię naleśniki, te na słodko najbardziej. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!
OdpowiedzUsuńNaleśniki z serem nigdy mi się nie znudzą.
OdpowiedzUsuń