Zainspirowane reklamami w telewizji filmu „Julie i Julia”
ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy
kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj zielona fasolka
szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy
kolacji.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osób
Składniki:
- 1kg zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła
- 1 niecała łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz
Fasolkę myjemy oraz odcinamy
końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 8 minut
bez przykrycia. Po tym czasie próbujemy i jeśli fasolka nieco zmiękła, ale nadal
jest jędrna to odcedzamy. Następnie przelewamy zimną wodą, aby zachować barwę i
konsystencje. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozgrzewamy patelnie i
umieszczamy na niej fasolkę. Mieszamy aż odparujemy wilgoć. Doprawiamy solą,
pieprzem oraz dodajemy masło. Podgrzewamy mieszając około 2 minut. Dodajemy sok
cytrynowy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy. Bon Appetit :)
Tak jeszcze fasolki nie robiłam, na pewno wychodzi bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zieloną fasolkę szparagową :) w tej wersji zapewne by mi smakowała....
OdpowiedzUsuńUwielbiam w kazdej postaci:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza fasolka, zaraz po żółtej ;)
OdpowiedzUsuń