Strony

środa, 23 lipca 2014

Zielona fasolka szparagowa z masłem i natką pietruszki według Julii Child (Haricots verts a la Maitre d’Hotel) odc.15

Zainspirowane reklamami w telewizji filmu „Julie i Julia” ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj zielona fasolka szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji.



Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osób
Składniki:
  • 1kg zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki masła
  • 1 niecała łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz


Fasolkę myjemy oraz odcinamy końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 8 minut bez przykrycia. Po tym czasie próbujemy i jeśli fasolka nieco zmiękła, ale nadal jest jędrna to odcedzamy. Następnie przelewamy zimną wodą, aby zachować barwę i konsystencje. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozgrzewamy patelnie i umieszczamy na niej fasolkę. Mieszamy aż odparujemy wilgoć. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy masło. Podgrzewamy mieszając około 2 minut. Dodajemy sok cytrynowy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy. Bon Appetit :)




4 komentarze:

  1. Tak jeszcze fasolki nie robiłam, na pewno wychodzi bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zieloną fasolkę szparagową :) w tej wersji zapewne by mi smakowała....

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza fasolka, zaraz po żółtej ;)

    OdpowiedzUsuń