W myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z
jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak
jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej
niepowtarzalny!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 170g schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru
- ½ szklanki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
Glazura morelowa:
- 1/3 szklanki dżemu morelowego (lub konfitur)
- 1 łyżka cukru
Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, cukier, sól oraz rozkrojone
masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie dolewając wodę. Ciasto powinno stworzyć zwartą
jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę
zwijamy w kulkę, owijamy folią i umieszczamy na co najmniej 2 godziny w
lodówce.
Formę do tarty smarujemy masłem. Na blacie podsypanym małą
ilością mąki wałkujemy ciasto. Na wałku przenosimy do formy od tarty. Rozwijamy
na niej i dokładnie dociskamy do dna i brzegów. Brzegi formy wałkujemy i
zbieramy nadmiar ciasta. Możemy go zamrozić do następnej tarty. Dno tarty, jak
i boki nakłuwamy widelcem. Całość przykrywamy folią i ponownie umieszczamy w lodówce
na około 30 minut.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto do
tarty przykrywamy folią aluminiową i sypiemy suchą fasole, groch lub inny
obciążnik. Pieczemy około 12-15 minut. Po tym czasie usuwamy folię, ponownie
nakłuwamy ciasto i pieczemy 4 minuty. Przygotowujemy glazurę morelową: dżem
morelowy przecieramy przez sito do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na
gazie, aż całość nieco zgęstnieje.
Podpieczoną powierzchnię ciasta smarujemy ciepłą glazurą
morelową. Układamy na niej plastry jabłek w kręgach. Następnie posypujemy dwoma
łyżkami cukru. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 30-35
minut. Wyjmujemy kiedy jabłka się zarumienią i będą już miękkie. Po wyjęciu z
piekarnika wierzch smarujemy ciepłą glazurą morelową. Podajemy na ciepło np. z
lodami waniliowymi.
Oj jaka piękna tarta. Koniecznie zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńobłędna! mniam...
OdpowiedzUsuńPiękna! :)
OdpowiedzUsuńostatnio nabyłam książkę Julii i muszę znaleść moment na przetestowanie jej smakołyków. Tarta wspaniała :)
OdpowiedzUsuńMmm, wspaniała ta tarta :) Musiała smakować znakomicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo urodziwa i smaczna tarta,chyba kupię książkę,myślisz ,że warto?
OdpowiedzUsuńDla przepisów zdecydowanie warto:) Choć większość już bez problemu można znaleźć w Internecie. Jednak uprzedzam, że książka sama w sobie jest dość trudna do zrozumienia: jest dużo odsyłania do innych stron lub przepisów, sporo zwrotów nie do końca zrozumiałych, a przy każdym przepisie bardzo obszerny opis który utrudnia wyłonienie właściwych kroków gotowania.
UsuńRety musi być genialna za sprawą tej konfitury.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji, zachęcam też do wyczarowania kolejnych genialnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie!!! :)
OdpowiedzUsuńKsiążka już zawitała na mojej półce wkrótce muszę wypróbować ten przepis. Tarta wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuń