Strony

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Papryki zapiekane z farszem serowym

Ostatnio w przeglądanej gazecie wpadł mi w oko przepis na papryki zapiekane z farszem serowym. Często przyrządzam papryki z mięsem mielonym, ale takiej serowej kombinacji jeszcze nie znałam. Szybko przeleciałam przepis wzrokiem i spróbowałam odtworzyć go w domu. Udało się znakomicie. Papryki okazały się idealnym dodatkiem obiadowym na ciepło. Soczyste, miękkie z ciągnącą nutką sera…  mniam.*



*Jeśli ktoś nie przepada za paprykami idealnie zastępują je cukinie :).

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
  • 4 małe papryki 
  • 270g sera feta półtłustego 
  • 200g sera mozzarella tartego
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Cebula
  • Świeżo mielony pieprz, sól



Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do serów. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do farszu. Dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, całość mieszamy i próbujemy. Teraz dopiero decydujemy się czy farsz posolić. Ze względu na sporą obecność fety solenie jest zazwyczaj zbędne. Papryki dokładnie myjemy oraz przekrajamy ostrym nożem na pół, wydrążamy. Nakładamy farsz do połówek papryk, które zapiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Smacznego.









Warzywa psiankowate 2014Faszerujemy 2014!Warzywa psiankowate 2014Faszerujemy 2014!

5 komentarzy:

  1. Ser i papryka- aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam warzywa zapiekane z serem. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i kolorowe :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie wolę takie serowe nadzienia niż mięsne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. przedwczoraj faszerowałam papryki. też szukałam czegoś innego niż mięso mielone i zrobiłam je z twarogiem, z tym że jeszcze nie wrzuciłam wpisu. Twoje też musiały być pyszne, z mozzarellą, mniam!

    OdpowiedzUsuń