Dzisiaj mamy dla Was propozycje na przepyszny sernik na
zimno z borówkami. Ciasto ma bardzo fajny oryginalny kształt, który przyciąga
wzrok, a do tego wyśmienicie smakuje. W naszej lodówce wyglądał tak apetycznie,
że nie mogłyśmy doczekać się całkowitego zastygnięcia czekolady i zaczęłyśmy kroić
go wcześniej… mniam!
Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenie
Ilość porcji: 8 dużych
Składniki:
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 400ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 gorzka czekolada
- Opakowanie borówek
- Kilka biszkoptów
Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na
bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych
obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy
mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy borówki i przy pomocy
szpatułki całość mieszamy. Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią
spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę, a od góry układamy biszkopty. Całość
umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia do góry miski przykładamy paterę
i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną
serową półkule. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną
kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego.
Śliczny, też bym nie mogła się powstrzymać przed wcześniejszą konsumpcją :)
OdpowiedzUsuńBardzo okazale wygląda w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńsernik z borówkami, mniaaam!
OdpowiedzUsuńTrudno się mu oprzeć to fakt :) pyszności...
OdpowiedzUsuńTyle pyszności. Z powodu urlopu dawno nie zagladałam i teraz nadrabiam zaległości. Zapisałam do zrobienia chyba z 7 przepisów wstecz. Nie wiem od czego zacząć po prostu trudno się zdecydowac.
OdpowiedzUsuńświetny!!
OdpowiedzUsuń