Ostatnio w przeglądanej gazecie wpadł mi w oko przepis na
papryki zapiekane z farszem serowym. Często przyrządzam papryki z mięsem mielonym, ale takiej serowej kombinacji jeszcze nie znałam. Szybko przeleciałam przepis
wzrokiem i spróbowałam odtworzyć go w domu. Udało się znakomicie. Papryki okazały
się idealnym dodatkiem obiadowym na ciepło. Soczyste, miękkie z ciągnącą nutką
sera… mniam.*
*Jeśli ktoś nie przepada za paprykami idealnie zastępują je
cukinie :).
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 małe papryki
- 270g sera feta półtłustego
- 200g sera mozzarella tartego
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- Cebula
- Świeżo mielony pieprz, sól
Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do
obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella oraz przeciśnięty
przez praskę czosnek. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do serów.
Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do farszu. Dodajemy sporo świeżo mielonego
pieprzu, całość mieszamy i próbujemy. Teraz dopiero decydujemy się czy farsz
posolić. Ze względu na sporą obecność fety solenie jest zazwyczaj zbędne. Papryki
dokładnie myjemy oraz przekrajamy ostrym nożem na pół, wydrążamy. Nakładamy
farsz do połówek papryk, które zapiekamy w 180 stopniach przez około 15-20
minut. Podajemy koniecznie na ciepło jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
Smacznego.
Ser i papryka- aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywa zapiekane z serem. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńPyszne i kolorowe :) mniam!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wolę takie serowe nadzienia niż mięsne :-)
OdpowiedzUsuńprzedwczoraj faszerowałam papryki. też szukałam czegoś innego niż mięso mielone i zrobiłam je z twarogiem, z tym że jeszcze nie wrzuciłam wpisu. Twoje też musiały być pyszne, z mozzarellą, mniam!
OdpowiedzUsuń