Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i
aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie
wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :)
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 jabłka
- Łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka miodu
- ½ opakowania ciasta francuskiego
- Odrobina masła
Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy
pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który
zbieramy). Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania,
jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na
mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy kapkę masła i dorzucamy zebrany
miąższ. Dorzucamy cynamon oraz dodajemy miód i całość mieszamy. Jeśli
ktoś jest wielbicielem imbiru, czy gałki muszkatołowej to również może je
dodać. Całość podsmażamy około 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się
połączą. Ciasto francuskie kroimy w paski mniej więcej równej szerokości.
Przygotowany farsz wkładamy do wydrążanych jabłek, następnie na wierzchu
układamy kratkę z ciasta francuskiego. Tak przygotowane jabłka pieczemy około
15-17 minut w temp 200 stopni Celsjusza (piekarnik ustawiamy na grzanie góra i
dół, w żadnym wypadku nie włączamy termoobiegu, gdyż ciasto zacznie odchodzić
od jabłka). Smacznego.
Wytworny deser ,z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńwygląda bombowo! :-))
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńprzepiękne jabłuszka!
OdpowiedzUsuńJabłka zapiekane to wspomnienia z dzieciństwa. Wyszły uroczo :)
OdpowiedzUsuńUrocze i pyszne jabłuszka :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńPrzeurocze są :)
OdpowiedzUsuńTeż planuję upiec jabłka :D
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :>
Prezentują się idealnie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńFajny deserek!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka i wszelkie dania z ich wykorzystaniem.
OdpowiedzUsuńŚwietnie! :)
Pozdrawiam.
Pieczone jabłka widziałam nie raz, ale nigdy tak pięknie podane ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, smakują również wspaniale :)
Usuńpyszny i efektowny deser : )
OdpowiedzUsuń