Często nie mam czasu na przygotowywanie skomplikowanych i
złożonych dań obiadowych. Obejmuje to zarówno szykowanie, jak i późniejsze
mycie garnków, patelni etc. Stąd pomysł na prostą zapiekankę ziemniaczaną z
kiełbasą. Przygotowuje się ją szybko, brudnych naczyń mało, a większość pracy
odwala piekarnik. Smak za to powala zwłaszcza fanów bulw :)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
Składniki:
- Ok.6 dużych ziemniaków
- 2 kiełbasy np. Podwawelskie
- Cebula
- 330g śmietany 18% (może być mniejsza ilość, ale akurat taką wielkość opakowania kupujemy:))
- Kilka łyżek wody
- Łyżka oleju
- Pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej. Kiełbasę kroimy na
półplasterki. Cebule obieramy i siekamy w kostkę (nie musi być pokrojona zbyt
drobno). Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kiełbasę wraz z cebulką.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce w plasterki średniej grubości. Śmietanę
mieszamy z wodą oraz doprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i ¾ dorzucamy do
śmietany. W formie do zapiekanek układamy plasterki ziemniaków (na dno możemy
dać te najmniejsze plasterki lub nieudane, natomiast na sam wierzch
pozostawiamy duże ładne plasterki). Na ziemniaki układamy ½ kiełbasy z cebulą.
Polewamy częścią mieszanki śmietanowej. Układamy ponownie ziemniaki, pozostałą część
kiełbasy z cebulką, polewamy pozostałą śmietaną. Na wierzch układamy ziemniaki.* Zapiekamy około 30 minut w temp 200 stopni. Zapiekanka jest gotowa kiedy ziemniaki
z wierzchu będą miękkie i ładnie przyrumienione. Podajemy posypaną
pozostałą natką pietruszki. Smacznego.
*Jeśli mamy mniejszą formę lub pozostały nam składniki możemy ułożyć więcej warstw zapiekanki.
też lubię takie jednogarnkowe zapiekanki, obiad na kilka dni, a pracy minimum :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Kocham takie zapiekanki! Jedno naczynie i danie gotowe!
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka! Z plasterkami ziemniaków - pyszne! :)
OdpowiedzUsuńTeraz na jesień świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńpysznie ,szybko i mało sprzątania,to jest to.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe zapiekanki ziemniaczane. Ostatnio dodaję do nich wszystkie warzywa jakie mam. Wszystkim smakują:)
OdpowiedzUsuńWspaniała - prosta i smaczna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate, która kończy się już jutro.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze.
OdpowiedzUsuń