Dzisiejsza propozycja to pyszna, ekspresowa pizza wykonana
na plackach z tortilli. Pomysł na danie został podpatrzony w programie „Pyszne
25” wypróbowany kilkakrotnie i zakwalifikowany jako rewelacja. Pizzę ta robi
się znacznie szybciej niż przyjechałaby zamówiona przez telefon, a w smaku
czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego
przepisu. Gwarantujemy!
Ilość porcji: 2 małe pizzę
Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia
Składniki:
- 4 placki do tortilli
- 200g żółtego sera np. gouda
- Kulka mozzarelli
- Opakowanie szynki długodojrzewającej
- 2 łyżki ketchupu
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Kilka listków bazylii
- Mix sałat skropiony olejem lnianym
- Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Żółty ser
trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek.
Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na
wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli.
Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na
ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego.
już kiedyś słyszałam o tym przepisie, miałam zrobić i zapomniałam :)
OdpowiedzUsuńzabieram do siebie i będę próbować :)
Ja również bardzo lubię przepisy Ani Starmach;)) Szybko i smacznie;))
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na szybka pizzę. U mnie dziś na obiad w wersji tradycyjnej:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Bardzo lubię przepisy Ani. A pizze zrobię, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńNa taką wersję pizzy to skusiłabym się na pewno :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, warty wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńO takiej wersji jeszcze nie słyszałam, spróbuję z mila chęcią :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuń