Wprawdzie przepis na kawowe brownie był już ostatnio na
blogu, ale dzisiaj prezentujemy Wam to cudowne ciasto w nowej odsłonie.
Specjalnie z okazji Halloween przygotowałyśmy cisto ozdobione śliczną
pajęczynką z wierzchu. Idealne na „straszne” przyjęcia :)
Składniki:
Ciasto:
- 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 160g masła
- 4 jajka
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć)
- 1 ½ szklanki mąki
- Szczypta soli
Ciemna polewa:
- 90g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka)
- 1 łyżka masła
Jasna polewa:
- 90g białej czekolady
- 1 łyżka masła
Masło wraz z gorzką czekoladą
roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło.
Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i również odstawiam do ostygnięcia. Do
miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, aromat oraz kawę i miksujemy. Następnie dodajemy
mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną
czekoladę z masłem. Wszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej
tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo ciasto typu brownie jest mokre w
środku. Patyczek ma być więc wilgotny, ale bez kawałków ciasta. Wyciągamy i
odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy ciemnej polewy.
Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na godzinkę do ostygnięcia. Rozpuszczamy
elementy jasnej polewy w kąpieli wodnej. Nakładamy do szprycy końcówkę okrągłą.
Nakładamy masę wąskim strumieniem od środka do brzegów. Następnie wykałaczką
robimy paski poprzeczne od środka do brzegów. Gotowe. Smacznego :)
świetny pomysł! pajęczyna wyszła Wam perfekcyjnie :-) fajny sposób na pyszne ciasto w halloweenowym wydaniu :-)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł :) Pajęczyna jest mistrzowska.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! A "pajęczyna" i dynia - rewelacja!
OdpowiedzUsuńpięknie wydrążona dynia! ja raz w życiu zdecydowałam się na zrobienie takiego halloweenowego lampionu, ale niestety dynia nie współpracowała i moje palce były pocięte z każdej możliwej strony.
OdpowiedzUsuńPajęczynka jak prawdziwa :) piękne, pyszne i straszne ciacho :)))
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek do kawki, ciacho wygląda pysznie :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe brownie! mniam!
OdpowiedzUsuńAleż pyszne to ciacho, mniam, fantastyczny pomysł z tą pajęczyną, super na halloween:)
OdpowiedzUsuńOzdobiony hallowinowo pyszne brownie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń