Dzisiejsza propozycja to przepyszna sałata z panierowanym serem pleśniowym. Jest on zdecydowanym atutem tego lekkie dania, nadaje mu unikalny smak i ciekawy charakter. Całość zwieńczona jest dodatkiem w postaci żurawiny i kilku kropli oleju lnianego. Pyszności!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- mieszanka sałat
- 1/2 puszki zielonego groszku*
- krążek camemberta z ziołami
- jajko
- garść bułki tartej
- 2 łyżki żurawiny ze słoika
- kilka kropli oleju lnianego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
*Można dodawać wszelkie inne warzywa według gustu i upodobań.
Na talerzu układamy sałaty oraz rozsypujemy odsączony zielony groszek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ser camembert tniemy na trójkąty. W miseczce roztrzepujemy jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem talerzyka z żurawiną. Smacznego.
Mamy podobne smaki, bo u mnie też podobna sałatka gościła na stole ;)
OdpowiedzUsuńcamembert <3
OdpowiedzUsuńZdrowa sałatka, tak ładnie i apetycznie podana;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam camembert, jak chyba wszystkie sery, ale wciąż zapominam, żeby go opanierować, musi byc obłędnie pyszny, mniam:)
OdpowiedzUsuńależ zgłodniałam! Piękna :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda !!
OdpowiedzUsuńO świetna sałatka, uwielbiam ten ser :-) skorzystam z chęcią z przepisu :-)
OdpowiedzUsuńoh, cudna, bardzo lubię panierowanego camemberta :-)
OdpowiedzUsuń