Strony

wtorek, 14 października 2014

Kawowe brownie

 W piątkowy poranek naszła mnie genialna myśl: zrobię ciasto, a co tam :) Jak dobrze wiecie uwielbiam czekoladę i wszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem  mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :)




Składniki:

Ciasto:
  • 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 160g masła
  • 4 jajka
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 ½ szklanki mąki
  • Szczypta soli

Polewa:

  • 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka)
  • 1 łyżka masła

Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i odstawiam by nieco ostygła. Do miski wbijamy jajka, dodajemy aromat, cukier oraz kawę i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól, a na  końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego.















9 komentarzy:

  1. uwielbiam brownie! najlepsze czekoladowe ciasto na świecie :-) Mimo, że uwielbiam kawę nie lubię kawowych ciast, więc dla mnie to lepiej, że wyszłlo bardziej migdałowo niż kawowo ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. W taką pogodę kawowe Brownie to rzecz niezbędna. I kawa i czekolada w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kawowy smak, więc myślę, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna słodkość, przymierzałam się kiedyś do takiego brownie, ale jakoś stchórzyłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, takie brownie to idealny jesienny umilacz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak milion dolarów! :) Genialne! Musi smakować przepysznie.

    Pozdrawiam i zapraszam też do naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne :) idealne na jesienne smutki :))

    OdpowiedzUsuń