Składniki:
Ciasto:
- 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 160g masła
- 4 jajka
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 ½ szklanki mąki
- Szczypta soli
Polewa:
- 90g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka)
- 1 łyżka masła
Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na
małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam
w 1/3 szklanki i odstawiam by nieco ostygła. Do miski wbijamy jajka, dodajemy aromat, cukier oraz kawę i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko
razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy
masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma
być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W
kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i
odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego.
uwielbiam brownie! najlepsze czekoladowe ciasto na świecie :-) Mimo, że uwielbiam kawę nie lubię kawowych ciast, więc dla mnie to lepiej, że wyszłlo bardziej migdałowo niż kawowo ;-))
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńW taką pogodę kawowe Brownie to rzecz niezbędna. I kawa i czekolada w jednym :)
OdpowiedzUsuńAj, narobiłaś ochotę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowy smak, więc myślę, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńPyszna słodkość, przymierzałam się kiedyś do takiego brownie, ale jakoś stchórzyłam...
OdpowiedzUsuńMniam, takie brownie to idealny jesienny umilacz :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak milion dolarów! :) Genialne! Musi smakować przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do naszej kuchni :)
Pyszne :) idealne na jesienne smutki :))
OdpowiedzUsuń