Ponoć kuchnia polska słynie w świecie z tego, ze do każdej
potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu
potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki,
potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również
postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka,
podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona w winie. Pyszna, aromatyczna
i pachnąca stanowi idealne dodatek do delikatnej sałatki. Pychota!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- Mieszanka sałat
- Podwójna pierś z kurczaka
- Bagietka
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy
- ½ awokado
- Łyżka miodu
- 100ml czerwonego wina
- Sól, pieprz, tymianek, kurkuma
- Ząbek czosnku
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy
odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i
tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15
minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski.
Obsypujemy solą, pieprzem oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka smażymy na patelni
grillowej z odrobiną oliwy na złoty kolor. Bagietkę tniemy na kromki, smarujemy rozkrojonym
czosnkiem i podsmażamy z kapką oliwy na patelni grillowej. Na talerzu układamy sałaty, obrane i pokrojone
w paseczki awokado, ciepłe kawałki kurczaka oraz podgrzaną konfiturę z cebuli.
Możemy delikatnie skropić olejem lnianym. Podajemy z bagietką. Smacznego.
trochę prawdy w tym jest, że na polskich stołach cebula króluje, ale nie tylko u nas :-) a taka karmelizowana jest cudownie słodka i delikatna! świetna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńApetyczna ta sałatka jest bardzo. Czaję się na taką cebulową konfiturkę :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, bo jest pycha po prostu :)
UsuńSałatki u mnie codzienność ,z chęcią skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli.Mogłabym ją jeść solo. Sałatka z pewnością była pyszna :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna sałatka! :O
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka w pięknym otoczeniu :))
OdpowiedzUsuńCoś w takiej cebuli jest magnetycznego. Przyciąga wzrok i musi obłędnie smakować. cebulowe konfitury są świetnym dodatkiem do wszystkiego. Sałatka bardzo urodziwa więc i wzrok i smak są zaspokojone :)
OdpowiedzUsuńTa konfitura jest bardzo interesująca. Myślę, że taka sałatka bardzo by mi smakowała ;)
OdpowiedzUsuńKonfitura z cebuli jest pyszna :) a z taką sałatką to rewelacja ;)) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń