poniedziałek, 6 października 2014

Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli

Ponoć kuchnia polska słynie w świecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona w winie. Pyszna, aromatyczna i pachnąca stanowi idealne dodatek do delikatnej sałatki. Pychota!





Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • Mieszanka sałat 
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Bagietka
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ awokado 
  • Łyżka miodu
  • 100ml czerwonego wina
  • Sól, pieprz, tymianek, kurkuma
  • Ząbek czosnku

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski. Obsypujemy solą, pieprzem oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka smażymy na patelni grillowej z odrobiną oliwy na złoty kolor. Bagietkę tniemy na kromki, smarujemy rozkrojonym czosnkiem i podsmażamy z kapką oliwy na patelni grillowej.  Na talerzu układamy sałaty, obrane i pokrojone w paseczki awokado, ciepłe kawałki kurczaka oraz podgrzaną konfiturę z cebuli. Możemy delikatnie skropić olejem lnianym. Podajemy z bagietką. Smacznego.








11 komentarzy:

  1. trochę prawdy w tym jest, że na polskich stołach cebula króluje, ale nie tylko u nas :-) a taka karmelizowana jest cudownie słodka i delikatna! świetna sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna ta sałatka jest bardzo. Czaję się na taką cebulową konfiturkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatki u mnie codzienność ,z chęcią skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli.Mogłabym ją jeść solo. Sałatka z pewnością była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna sałatka w pięknym otoczeniu :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś w takiej cebuli jest magnetycznego. Przyciąga wzrok i musi obłędnie smakować. cebulowe konfitury są świetnym dodatkiem do wszystkiego. Sałatka bardzo urodziwa więc i wzrok i smak są zaspokojone :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta konfitura jest bardzo interesująca. Myślę, że taka sałatka bardzo by mi smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Konfitura z cebuli jest pyszna :) a z taką sałatką to rewelacja ;)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly