Pyszne delikatny tatar śledziowy to kolejna propozycja z
udziałem filetów śledziowych. Szybki do wykonania, niezwykle prosty i smaczny.
Można przyrządzić go z dodatkiem octu z białego wina, a podać w towarzystwie
pieczywa. Mniam!
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 4 filety śledziowe a’la matjas
- 3 korniszony
- 1 czerwona cebula
- Kilka gałązek koperku
- świeżo mielony pieprz
- łyżka oliwy
Filety płuczemy z zalewy i próbujemy. Jeśli nie są mocno
słone to nie ma potrzeby moczenia ich w wodzie. W przypadku kiedy będą silnie słone to możemy włożyć je do wody na 2-3 godz. Następnie je odsączamy i
kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebule kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy
posiekany koperek, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Możemy dodać kilka
kropli octu z białego wina. Gotowy tatar podajemy np. z pieczywem. U nas w domu
zajadany w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowo-czosnkowego.
Tatar ze śledzia-bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam klasycznego tatara wołowego, chętnie spróbuję śledziowego :-))
OdpowiedzUsuńfantastyczne przepisy i pstrą w migdałach i śledziowy tatar to hity miesiąca grudnia no może jeszcze karp w galarecie (ale taki wyjątkowy bo mojej mamy). Piękna prezentacja i wielce smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńporywam porcję !!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić:)) Marzył mi się już od dawna taki tatar:))
OdpowiedzUsuńmusze zrobić, tak nabrałam ochoty :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj.. napadła mnie teraz ochota na śledzika ;) nie pamiętam, kiedy ostatni raz go jadłam...
OdpowiedzUsuńodkąd zaczęłam przygotowywać przepisy świąteczne mam coraz to większą i większą ochotę na śledzia w rozmaitej postaci :)
UsuńNie znałam śledzia w takiej postaci. Myślę, że bardzo chętnie poznam, bo zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuń