Całkiem niedawno proponowałyśmy na blogu typowo wigilijną
potrawę, a mianowicie pstrąga z migdałami. Dzisiaj malutka modyfikacja tego
wspaniałego dania. Pstrąg został wzbogacony o przepyszne plasterki boczku.
Danie idealne na pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:)
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 patroszony pstrąg
- 3 plastry boczku
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- Przyprawy: sól, pieprz
Plasterki boczku podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną
masła. Wymytą i osuszoną rybę obsypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z
cytryny. Na nie umytej patelni po boczku smażymy rybę z obu stron do
zarumienienia Gotową rybę zdejmujemy, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je,
aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz owijamy
plastrami boczku. Następnie polewamy masłem z migdałami. Wszystkie elementy
dania przy podaniu powinny być ciepła. Smacznego.
Tak pstrąga robił mój wujek-hodowca pstrągów. Przepyszny sposób ;)
OdpowiedzUsuńależ smakowicie wygląda! chętnie bym takie danie zjadła :-))
OdpowiedzUsuńmmm, bardzo fajny pomysł z owinięciem w plastry boczku ;) mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryby w boczku, to ciekawe połączenie, ale do tego migdały? No, no..
OdpowiedzUsuńBoję się połączenia ryby z boczkiem... moze kiedyś się odważę. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ryba z boczkiem jest spoko :) robiłam taką wersję na grilu...
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym boczkiem :-)
OdpowiedzUsuńPstrąg z boczkiem.... brzmi bardzo ciekawie :-) Czasem przygotowuję na obiadek pstrąga, więc następnym razem połączę go z boczkiem :-)
OdpowiedzUsuńpstrąg i boczek ile dobra w jednym daniu :)
OdpowiedzUsuń