Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i
testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną
propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta.
Bardzo prosta w wykonaniu, uda się
każdemu laikowi w kuchni.
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i
wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut +
czas pieczenia 70 minut
Składniki:
Na babkę:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mleka
- 220g masła
- 120g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
Na lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W
misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy.
Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku oraz ekstrakt z wanilii. Przełączamy
mikser na najmniejsze obroty. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej* i lekko przestudzamy. Formę smarujemy
masłem i oprószamy mąką pszenną lub bułką tartą. Na dno formy dajemy kilka
kleksów jasnego ciasta (możemy pominąć jeśli chcemy by cała babka była ciemnego
koloru). Pozostałe ciasto mieszamy z roztopioną czekoladą przy pomocy
szpatułki. Wylewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70
minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy.
Cukier
puder umieszczamy w szklance, dodajemy wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do
powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :)
*By otrzymać kąpiel wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy wodą na gazie. Kiedy woda zacznie parować ustawiamy na nim miskę (tak by nie dotykała lustra wody) i wrzucamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Piękna baba :)
OdpowiedzUsuńUrodziwa babeczka ;) pycha!
OdpowiedzUsuńChodzi za mną taka pyszna baba :-)
OdpowiedzUsuńPiękna "babka" , muszę w końcu zrobić swoją:))
OdpowiedzUsuńjeśli jest wilgotna i intensywnie czekoladowa - jestem zachwycona, pewnie zjadałbym sama całą:)
OdpowiedzUsuńTakie czekoladowe lubię najbardziej;)
OdpowiedzUsuńAle pyszotka.
OdpowiedzUsuńŚliczna babka, zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńBabka jest cudowna! Każdą potrafię zjeść - pod warunkiem, że jest wilgotna, a Twoja bije pod tym względem :) Rewelka!
OdpowiedzUsuńWygląda na wilgotną, czyli taką jaką lubię! :)
OdpowiedzUsuńtaka babka na codzień i na święto:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babki!
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać pieczenia świątecznych babek i ciast;)
OdpowiedzUsuńTwój wypiek na pewno smakuje świetnie:)
Uwielbiam takie babki :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrośnięta i wygląda na wilgotną, czyli tak jak lubię :-)
OdpowiedzUsuńPuszysta, wilgotna- wspaniała! :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowa! Mniam... Pycha
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nigdy nie jadłam czekoladowej babki, nie wiem, jak to możliwe ;)
OdpowiedzUsuńTakie babki muszą być mocno czekoladowe :D Takie lubimy najbardziej :) Ta babka wygląda fantastycznie a jakby polewa była z czekolady to już w ogóle ideał :D
OdpowiedzUsuńZawsze na propsie! :D
OdpowiedzUsuńale na pewno się uda?:> bo ja jestem babko psuj :(
OdpowiedzUsuńUda się, uda :)
UsuńWystarczy mąkę zastąpić puree z czarnej/ czerwonej fasoli w proporcji 1:1 i babka będzie wolna od glutenu! Fasolę gotujemy, a potem mielimy na puree, albo używamy fasoli konserwowej i robimy z niej puree. Różnicy w smaku nie będzie! P.S. Miło nam widzieć Przyciski Listonic. ;-) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspaniałą propozycję, na pewno wypróbujemy :)
Usuń