Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem
użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru.
Babka wyszła pysznie aromatyczna J
Zdecydowanie polecam!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Składniki:
Na babkę:
- Pełna szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 130g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)*
Na lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey
*Próbowałam używać kupowanej na wagę herbaty earl grey z
herbaciarni, miała ona jednak zbyt duże grudki. Miał herbaciany używany w
herbatach torebkowych jest zdecydowanie lepszy do tego typu wypieku.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z
cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie wbijamy po kolei
jajka cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do
pieczenia i herbatę, pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz
ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem na
niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy
tłuszczem i obsypujmy mąką lub bułką tartą. Napełniamy foremkę i pieczemy w
temperaturze 160 st. przez 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 i
pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na
kratce.
Do szklanki z cukrem pudrem dodajemy 2,3 łyżki herbaty.
Rozcieramy grzbietem łyżki do uzyskania pożądanej konsystencji, polewamy babkę.
Czekamy aż lukier zastygnie. Smacznego.
Robiłam podobne ciasto herbaciane, pyszne jest. Babka uroczo wygląda;)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda i choć unikam nadmiaru glutenu to przy okazji świąt chętnie kawałek zjem. Wszystkiego dobrego i ciepłych rodzinnych świąt w cudownej atmosferze Ci życzymy :)
OdpowiedzUsuńLubię takie "eksperymenty"! Babka z aromatyczną Earl grey - musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :-) babka musi być pyszna i aromatyczna za sprawą herbaty :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, Earl Grey zachęca:) Widzę, że forma silikonowa jest przez Was często wykorzystywana, ja też się na nią skusiłam:))
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać czy u Ciebie spisuje się tak doskonale jak u mnie :)
UsuńMusi mieć interesujący smak :) Fajna odskocznia od tradycyjnych babek :)
OdpowiedzUsuńmusi fajnie smakować! wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę wspaniałych Świat Wielkiej Nocy !
takiej jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę wspaniałych Świat Wielkiej Nocy !
Takiej to jeszcze nie jadłam, ale na pewno bym nie odmówiła;))
OdpowiedzUsuńTaka baba to musi mieć aromat! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z herbatą . Babka super
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z herbatą . Babka super
OdpowiedzUsuńha dzisiaj robię babę:D
OdpowiedzUsuńIntrygująca, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMiałam w planach na święta babkę z Earl Grey, ale niestety nie zdążyłam ;-)
OdpowiedzUsuń