poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt waniliowy jest w naszych sklepach drogi i trudno dostępny. Pamiętam kiedy chciałam go kupić pierwszy raz „zwiedziłam” z 10 sklepów spożywczych zanim udało mi się go znaleźć. Do tego cena nie zachęca wcale do kupna, zaledwie 60 ml kosztuje około 20 złotych. Doszłam więc do wniosku, że znacznie taniej wyjdzie mi wykonać go w domu, a przy tym otrzymam ekstrakt najwyższej jakości :) Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku lasek wanilii i wódki. Jako, że po narodzinach dziecka tego drugiego miałam akurat pod dostatkiem, a wanilia droga nie jest to wzięłam się do roboty. Efektem jest wspaniały ekstrakt waniliowy, który z wielką chęcią używam do ciast i deserów.



Składniki:
  • 4 laski wanilii ( im więcej tym lepiej)*
  • 500ml wódki
*Ekstrakt przedstawiony na zdjęciu powinien jeszcze nieco ściemnieć. 



Laski wanilii nacinamy ostrym nożem wzdłuż, nie przecinając do końca. Wkładamy do szklanego pojemnika i zalewamy wódką. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Raz na jakiś czas mieszamy ekstrakt. Po około dwóch tygodniach, kiedy nabierze ładnego ciemnego koloru jest gotowy do użycia. Po zużyciu np połowy warto dolać wódki wówczas ekstrakt dłużej nam posłuży. Można również dorzucać laski wanilii.




2 komentarze:

  1. Mi właśnie skończyła się poprzednia butelka. Wczoraj zamówiłam nowe laski i będę znów nastawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak ten domowy...:))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly