Piękna kanapka, prawda? Za każdym razem, gdy ją przyrządzam
na śniadanie, to żal mi ją jeść. Siedzę i patrzę na nią, aż wreszcie nie
wytrzymuje i zaczynam pałaszować. A jak już zacznę, to nie kończę do ostatniego
okruszka. Przygotowanie takiego cuda jest, wbrew pozorom, bardzo proste. Nie
trzeba wcale umieć przyrządzać jajek w koszulkach, o których krążą co najmniej
legendy. Wystarczy zwykłe jajko na
miękko. Szczerze zachęcam do przygotowania takiego cuda, bo jest przepyszne!
Potrawa
wolna od glutenu.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 7 minut
Składniki:
- 1 ciemna bułka*
- 1 jajko
- ¼ dojrzałego awokado
- Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
- Rzeżucha (kiełki, szczypiorek, co kto lubi lub ma pod ręką)
Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
Nastawiamy wodę i czekamy, aż zacznie wrzeć. Wkładamy jajko
i gotujemy 5 minut na miękko. Bułkę przekrajamy na pół i delikatnie smarujemy
awokado. Ugotowane jajko krótko schładzamy w zimnej wodzie. Delikatnie
obieramy, nacinamy nożem i układamy na bułce. Posypujemy pieprzem, solą oraz
zielonym dodatkiem. Smacznego.
Pyszna kanapka
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczna! Rzeżucha do tego tak świetnie pasuje! Moja dopiero wykiełkowała:))
OdpowiedzUsuńPyszna no i wiosenna kanapeczka :-)
OdpowiedzUsuńBoże jak takie żółtko rozleje się na pieczywie to po prostu niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, dawno nie jadłam kanapek z jajkiem;)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że takiej kanapki to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kanapeczki ;)
OdpowiedzUsuńApetyczne jajeczko! I do tego z rzeżuchą! :) Jak tak można dziecku "zniszczyć" jego "las"? ;)
OdpowiedzUsuńPosadziliśmy nowy :)
Usuńlubię kanapki z jajkiem na miękko:) pysznie wyglądają i ta rzeżucha dodaje uroku:)
OdpowiedzUsuńwygląda strasznie apetycznie :) ach ... chyba jutro bedzie jajo na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNiby klasyka, ale awokado i rzeżucha dodały tej kanapce świeżości :) Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńObłędnie apetyczna! :)
OdpowiedzUsuńCudowne śniadanko! Ja raz robiłam jajko w koszulce i wyszło mi z jednej strony na twardo a z drugiej nieścięte białko :D Dalszych prób jak na razie zaniechałam ;)
OdpowiedzUsuńwyjątkowo nie lubię jajek na miękko mam wizję glutów i małych kurczaków xd;p
OdpowiedzUsuń