Dla wielu Polaków lato kojarzy się z obiadem w postaci
świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią :) Esencja dzieciństwa i
kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i
zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy
tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę
pysznym!
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut kiedy cukinia będzie
mięknąć
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- ½ pęczka koperku
- Przyprawy: Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru
Cukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak ogórka na
mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na około 30
minut by zmiękła. Po tym czasie dodajemy do cukinii jogurt, śmietanę, posiekany
koperek oraz doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Całość mieszamy i gotowe. Smacznego :)
Fajna mizeria :)
OdpowiedzUsuńZ cukinii jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńO jaki nowy pomysł na mizerię:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam takiej mizerii. Świetny pomysł! Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak cukinia:) nie zastąpiona:))
OdpowiedzUsuńlubię cukinię w sałatkach, ale w mizerii to dla mnie nowość;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mizerię ale z cukini jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna alternatywa dla klasycznej surówki :)
OdpowiedzUsuńmizerii z cukinii jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńOgórek w mizerii nadaje świeżości, ciekawe jak sprawdza się cukinia w takiej roli :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i oryginalny pomysł. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń