Strony

sobota, 29 sierpnia 2015

Bułeczki na śniadanie

Odkąd wypróbowałam ten przepis uzależniłam się od niego. Piekę te bułeczki dosłownie co drugi dzień w rozmaitych wariantach, raz ze słonecznikiem, innym razem z cebulką. Bułeczką są pyszne, kruche i delikatne w smaku. Idealne dla małych łasuchów. Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania wszystkiego wieczorem (np. kiedy dzieci śpią), a upieczenie dopiero rano. Wówczas mamy ciepłe bułeczki na śniadanie, a cały dom pachnie świeżym pieczywem. 
Przepis pochodzi z tej strony.





Czas przygotowania: 15 minut + czas na wyrośnięcie ciasta + czas na pieczenie
Ilość porcji: 12
Składniki:
  • Szklanka letniego mleka
  • 110g masła 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 12g suchych drożdży (ok 3 łyżeczki)

Dodatkowo
  • Jajko do posmarowania,
  • Cebula, słonecznik itp

W sporej misce umieszczamy mleko wraz z masłem. Miksujemy mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Następnie dodajemy wszystkie składniki w kolejności jakie są wymienione w spisie. Pod sam koniec, kiedy robot zaczyna już ciężką chodzić obsypujemy blat mąką, wykładamy ciasto i chwilę wyrabiamy ręcznie. Odkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy na oprószonej mąką blaszce. Jeśli chcemy upiec bułeczki od razu to czekamy, aż podwoją swoją objętość. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. słonecznikiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Jeśli chcemy zjeść bułeczki następnego dnia rano to blaszkę owijamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Rano smarujemy jajkiem, posypujemy i pieczemy. Smacznego :)


Składniki na 12 bułeczek.




Tak wygląda wyrobione ciasto.


Odkładamy do wyrośnięcia


Pierwsze rośnięcie ciasta.


Formowanie bułeczek.


Uformowane bułeczki.


Tak wyglądają z rana po wyjęciu z lodówki.


Smarujemy je jajkiem.


Oraz posypujemy ulubionym dodatkiem.


Tak wyglądają po upieczeniu :)





8 komentarzy:

  1. Świetne bułeczki,takie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie domowe bułeczki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe bułeczki, zapisuje sobie przepis i też takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pomidorkiem i twarożkiem to niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis spisałam, bo uwielbiam takie bułeczki domowe :) Wyglądają mniam mniam :}}}

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wyglądają! Uwielbiam domowe bułeczki, żadne inne tak wspaniale nie smakują :)

    OdpowiedzUsuń