Odkąd wypróbowałam ten przepis uzależniłam się od niego.
Piekę te bułeczki dosłownie co drugi dzień w rozmaitych wariantach, raz ze
słonecznikiem, innym razem z cebulką. Bułeczką są pyszne, kruche i delikatne w
smaku. Idealne dla małych łasuchów. Dodatkowym atutem jest możliwość
przygotowania wszystkiego wieczorem (np. kiedy dzieci śpią), a upieczenie
dopiero rano. Wówczas mamy ciepłe bułeczki na śniadanie, a cały dom pachnie świeżym pieczywem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Czas przygotowania: 15 minut + czas na wyrośnięcie ciasta + czas na pieczenie
Ilość porcji: 12
Składniki:
- Szklanka letniego mleka
- 110g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- ¾ łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 12g suchych drożdży (ok 3 łyżeczki)
Dodatkowo
- Jajko do posmarowania,
- Cebula, słonecznik itp
W sporej misce umieszczamy mleko wraz z masłem. Miksujemy
mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Następnie dodajemy wszystkie składniki
w kolejności jakie są wymienione w spisie. Pod sam koniec, kiedy robot zaczyna
już ciężką chodzić obsypujemy blat mąką, wykładamy ciasto i chwilę
wyrabiamy ręcznie. Odkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i
odkładamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12
części i formujemy bułeczki. Układamy na oprószonej mąką blaszce. Jeśli chcemy
upiec bułeczki od razu to czekamy, aż podwoją swoją objętość. Następnie
smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. słonecznikiem i pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Jeśli chcemy zjeść bułeczki następnego
dnia rano to blaszkę owijamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Rano smarujemy jajkiem, posypujemy i pieczemy. Smacznego :)
Składniki na 12 bułeczek.
Tak wygląda wyrobione ciasto.
Odkładamy do wyrośnięcia
Pierwsze rośnięcie ciasta.
Formowanie bułeczek.
Uformowane bułeczki.
Tak wyglądają z rana po wyjęciu z lodówki.
Smarujemy je jajkiem.
Oraz posypujemy ulubionym dodatkiem.
Tak wyglądają po upieczeniu :)
Świetne bułeczki,takie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńtakie domowe bułeczki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńdomowe pyszne:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, zapisuje sobie przepis i też takie upiekę :-)
OdpowiedzUsuńZ pomidorkiem i twarożkiem to niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńPrzepis spisałam, bo uwielbiam takie bułeczki domowe :) Wyglądają mniam mniam :}}}
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! Uwielbiam domowe bułeczki, żadne inne tak wspaniale nie smakują :)
OdpowiedzUsuń