Strony

piątek, 2 października 2015

Pizza z niebieskim serem pleśniowym, szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i brzoskwinią

Ledwo co się spostrzegłam, a wrzesień minął… Mam wrażenie, że ledwie kilka dni temu wróciłam do pracy, a to było ponad miesiąc temu. Czas zaczął mi pędzić w ekspresowym tempie, a dni uciekają przez palce. Jednak najgorsza papierkowa robota za mną, wdrążyłam się ponownie w swoje obowiązki i mam nadzieję, że uda mi się wrócić nieco bardziej aktywnie do prowadzenia bloga :)
Z tej okazji mam dla Was przepis na nieco babską pizze :)  Składniki do jej przygotowania są nieco nietypowe, a mianowicie szynka szwarcwaldzka, niebieski ser pleśniowy, orzechy włoskie i.. brzoskwinia :) Smak fenomenalny, wypróbujcie koniecznie.



Ilośc porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia
Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze):
Na ciasto:
  • 300g mąki
  • 170-200g wody
  • 15-20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

Na farsz:
  • 1 brzoskwinia
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 100g sera Gorgonzola
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • Kilak liści rukoli


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę i powoli dodając wodę z drożdżami rozrabiamy widelcem. Pod koniec przekładamy na blat obsypany mąką i szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski i dostawiamy  w ciepłe miejsce pod lnianą ściereczką
Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je. Rozdzielamy na połowę i każdą krótko wyrabiamy na okrągłą pizze. Układamy na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na godzinkę. 
Następnie układamy na wyrośniętym cieście brzoskwinie pokrojoną w plasterki, pokrojoną na mniejsze części szynkę, rozdrobnioną mozzarellę i ser pleśniowy. Na końcu posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 17-20 minut. Przed podaniem obsypujemy rukolą i delikatnie skropiamy oliwą. Smacznego :)









17 komentarzy:

  1. bardzo się mnie podobają takie składniki na pizzę, pyszne zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pizzę a z dodatkiem sera pleśniowego to już szczególnie. Brzoskwinka dopełnia smaku:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda :D
    Trzymamy kciuki abyś spokojnie znalazła czas na bloga nawet podczas pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna dla mnie :) uwielbiam tą szynkę!!! + reszta składników i jestem w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za wyjątkowe połączeni smaków. Musiała być smakowita (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie nadziana pizza.....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie skomponowana pizza, normalnie palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja rodzina uwielbia delektowac sie pyszna pizza. Dzieki temu blogowi udalo mi sie znalezc kilka fajnych przepisow. Wszystko byloby fajnie, tylko ugniatanie ciasta na pizze jest troche mozolnym zajeciem .. szczegolnie gdy trzeba zrobic ja dla duzej rodziny praktycznie co tydzien. Polecicie mi moze jakas maszyne do zagniatania ciasta? Chodzi mi o taka, ktora nie rozbije mi calego budzetu. Przymierzam sie powoli szukajac promocji na portalach typu http://alerabat.com/kody-promocyjne/zadowolenie-pl gdzie zdarzaja sie czasami ciekawe oferty. Widzialam tez gdzies takiego robota, ale kosztowal ponad 4tys zloty, ale to nie na moja kieszen. Dziekuje z gory za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecamy robot kuchenny z firmy Elektrolux (http://www.electrolux.pl/kitchen/small-kitchen-appliances/kitchen-machines/) mamy dwa i jesteśmy niezwykle zadowolone. Doskonale wyrabia ciasto na pizze i nie tylko. Dosłownie robi wszystko za nas :)

    OdpowiedzUsuń