Czasami mam ochotę na szybką, fajną, smaczną, a przede wszystkim
zdrową przekąskę. Wszystkie te kryteria spełniają naleśniki przygotowane na
mące pełnoziarnistej z kremowym serkiem z łososiem i rukolą. Składniki te
tworzą idealną całość, fantastycznie nadającą się na przystawkę, czy drugie
śniadanie do pracy.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 5
Składniki:
Na naleśniki
- 1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka margaryny
Dodatki:
- 2 opakowania serka śmietankowego z łososiem
- ½ opakowania rukoli
- Kilka gałązek szczypiorku
W misce umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie miksujemy
do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco wody, jeśli
zbyt płynne dosypujemy mąkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny smażymy
naleśniki. Mi wyszło 5 całkiem sporych. W między czasie szczypiorek zalewamy
wrzątkiem i po 30 sekundach wyjmujemy. Naleśniki smarujemy serkiem i obsypujemy
rukolą. Zwijamy w rulonik. Zawiązujemy szczypiorek tak gęsto, jak grube kawałki chcemy uzyskać. Kroimy i podajemy. Smacznego
Nie ma to jak takie naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńjak wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńPysznie :) Ja coraz częściej robię takie rolki do pracy. A zestaw łosoś i serek kremowy zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuńWytrawne naleśniki też bardzo lubimy ale jednak na słodko wygrywają u nas :D
OdpowiedzUsuńJuż mi smakują :-)
OdpowiedzUsuń