Strony

niedziela, 24 kwietnia 2016

Makaron z wędzonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem (fit)

Ten kto śledzi nasz funpage na Facebooku lub Instagramie, wie że od pewnego czasu staramy się jeść bardziej zdrowo. Zwiększyłyśmy ilość warzyw i kasz w naszej diecie, zdecydowanie wyeliminowałyśmy cukry. Przeszłyśmy na „brązowe” wersje żywności, czyli ciemny chleb, pełnoziarnisty makaron i ryż. Mimo, że wiele zdrowszych odpowiedników jest już bez problemu dostępna w większości sklepów to nadal mamy problemy by dostać wszystko to co chcemy.  Pełnoziarnisty makaron z orkiszem, ksylitol, czy olej kokosowy są produktami deficytowymi w naszych spożywczakach, a nawet jeśli są to cena nie jest bynajmniej satysfakcjonująca. Wtedy na pomoc przychodzą sklepy internetowe. Jednym z naszych ulubionych jest frisco.pl. Sklep ma bogatą ofertę produktów w bardzo rozsądnych cenach. Ponadto dowozi wszystko do domu, czyli odpada opcja dźwigania ciężkich toreb. Dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia zakupów w domu przy komputerze o dowolnej godzinie bez włóczenia się z dwójką rozrabiaków po marketach :) Szczerze polecamy!




Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • Makaron pełnoziarnisty wstążki dla 4 osób
  • Ok 150g wędzonego pstrąga łososiowego (można użyć wędzonego łososia)
  • Dwie małe garści szpinaku
  • 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone)
  • Odrobina oleju 
  • Cytryna
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Szpinak myjemy, odrywamy ogonek liściowy i siekamy. Dodajemy do ryby. Smażymy aż zwiędnie. Następnie dodajemy serek i nieco wody zostawionej po gotowaniu makaronu. Chwilkę podsmażamy. Makaron przerzucamy do garnka w którym był gotowany, dodajemy sos i nieco pieprzu. Całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze nieco wody. Podajemy na ciepło z cząstką cytryny. Smacznego.










Post powstał przy współpracy ze sklepem www.frisco.pl


5 komentarzy: