Nasze bezy może nie są idealna, nie zawsze są śnieżnobiałe,
czasami pękają, ale mają jedną zaletę.. zawsze wyśmienicie smakują! Jak
prawdziwa chrupiąca tradycyjna beza, dodatkowo przepis jest banalnie prosty..
Poradzi sobie z nim każdy kto dopiero chciałby rozpocząć swoją bezową przygodę.
Polecam serdecznie!
Czas robienie: 20 minut + 45 minut pieczenia
Ilość porcji: około 100 malutkich bezików
Składniki:
- 4 jajka (będą potrzebne białka)
- 220g drobnego cukru
- Szczypta soli
Białka oddzielamy delikatnie od jajek i umieszczamy w misce
od miksera. Zaczynamy ubijać na niskich obrotach. Kiedy białka zaczną się
pienić dosypujemy szczyptę soli, a mikser przestawiamy na wyższe obroty.
Obserwujemy zawartość miski, kiedy pojawi się gęsta biała piana zaczynamy
dodawać cukier. Dodajemy go stopniowo najlepiej po jednej łyżce. Robimy tak, aż
zużyjemy cały cukier. Mikser cały powinien być włączony. Kiedy piana zaczyna
robić się lśniąca, a na jej powierzchni pozostają smugi wyłączamy mikser i
sprawdzamy, czy białka się dobrze ubiły. W tym celu odwracamy delikatnie miskę
miksera do góry dnem. Jeśli białka się nie wylewają to piana jest ubita.
Tak przygotowaną pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z
odpowiednią końcówką (u mnie to Wilton 2D lub 1M). Może to też być każda inna
końcówka o podobnym kształcie. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do
pieczenia i zaczynamy wyciskać beziki. Jeśli jajka są naprawdę duże powinno
starczyć na dwie blachy, przy mniejszych wychodzi jedna lub półtora. Następnie
wstawiamy bezy do piekarnika nagrzanego na 140 stopni (termoobieg) na około 30 - 45
minut w zależności od wielkości bezików. Po tym czasie wyjmujemy bezy, czekamy aż ostygną i zajadamy. Jeśli
chcemy bezy kosztować później przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Powodzenia i smacznego!
jakie urocze:)
OdpowiedzUsuńpiękne śliczne;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 Pięknie wyszły :)
OdpowiedzUsuńNie są idealne ? Phi ! Moim zdaniem wręcz przeciwnie - perfekcyjne !
OdpowiedzUsuńUwielbiamy zatapiać je w jogurcie naturalnym <3
OdpowiedzUsuń