Zapraszamy na pyszne pęczotto z kurczakiem i bobem. Szybkie
i smaczne danie, które przygotowuje się niezwykle łatwo i fantastycznie smakuje.
Składniki:
- 100g kaszy pęczak (1/2 szklanki)
- 500ml bulionu lub rosołu
- Woreczek bobu
- Ugotowana lub uparowana pierś z kurczaka
- Cebula czerwona
- Olej rzepakowy
- Przyprawy: świeże mielona sól, świeżo mielony pieprz
- Do podania na przykład: ser feta
Na patelnie dodajemy nieco oleju rzepakowego i stawiamy na
gaz. Cebule kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Podsmażamy
przez chwilkę. Wrzucamy kaszę pęczak i obsmażamy dwie minuty. Dodajemy bulion i
całość dusimy pod przykryciem około 15-20 do momentu aż kasza będzie miękka. W
między czasie nastawiamy wodę na bób. Strączki wrzucamy na lekko osolony
wrzątek i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby
zachować ładny kolor. Bób obieramy. Kiedy kasza będzie miękka dorzucamy
posiekaną pierś z kurczaka oraz bób. Całość smażymy przez 2 minuty, sprawdzamy
smak i ewentualnie doprawiamy. Podajemy na ciepło posypane serem feta.
Smacznego
bardzo smakowite pęczotto :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) u mnie bób znika sam zaraz po ugotowaniu ;)
OdpowiedzUsuńomomomom:D tyle mogę rzec:D
OdpowiedzUsuńMniam! Moje smaki:)
OdpowiedzUsuń