Jesienne tiramisu w dyniowej odsłonie to bardzo fajna
propozycja na pyszny deser. Puree z dyni w towarzystwie korzennych przypraw i
mascarpone przełożone biszkoptami nasączonymi kawą stanowi doskonały dodatek do
kawy. Polecamy serdecznie :)
Inspiracje na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony
Moje Wypieki.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 8 słoiczków (125g)
Składniki:
Na tiramisu:
- 250g mascarpone (1 opakowanie)
- 200g puree z dyni
- 100ml śmietany kremówki
- Ok 100g podłużnych biszkoptów (mogą być wysuszone)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- Łyżeczka cynamonu
- Szczypta imbiru
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Pół szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej (może być z alkoholem jeśli deser jest tylko dla dorosłych)
Dodatkowo:
- 100ml śmietany kremówki
- Łyżeczka cukru pudru
- Cynamon lub kawa rozpuszczalna do oprószania
Serek mascarpone, śmietana kremówka oraz puree powinny być schłodzone.
Mascarpone wraz ze śmietaną kremówką i cukrem ubijamy na
bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodajemy puree z dyni oraz przyprawy.
Miksujemy do połączenia składników, kosztujemy i w razie konieczności
doprawiamy.
Biszkopty kruszymy i polewamy kawą. Układamy w słoiku
biszkopty, na to warstwę musu dyniowego, ponownie biszkopty i mus.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na
wierzch pucharków. Desery umieszczamy w lodówce. Najlepiej smakują po kilku
godzinach, kiedy smaki się przejdą. Tuż przed podaniem obsypujemy cynamonem lub
kawą. Smacznego.
bardzo jesienne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Dyniowego tiramisu jeszcze nie jadłam, ale dynię uwielbiam pod każdą postacią, więc myślę, że ten przepis by mi się bardzo spodobał :)
OdpowiedzUsuńale cudowny pomysł na nowe, dyniowe tiramisu! super <3
OdpowiedzUsuń