Nie są dietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite
w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym.
Chrupiące jak frytki, pyszne w środku idealne z sosem tzatziki lub czosnkowym.
Fantastyczne jako dodatek do obiadu lub przekąska do filmu. Moje dzieci za nimi
przepadają, Wy również w nich przepadniecie :)
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków
Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 40g parmezanu w wiórkach
- Przyprawy: świeżo mielony sól, świeżo mielony pieprz
- Olej rzepakowy
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
Następnie rozgniatamy je praską. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie
mieszamy łyżką. Masę ziemniaczaną
przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy (około 1 cm). Wyciskamy ślimaki ziemniaczane na rozgrzany olej.
Kiedy zaczną się rumienić przewracamy na drugą stronę. Po chwili wykładamy na
ręczniki papierowe. Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu np. czosnkowego lub
koperkowego. Smacznego :)
też bym za nimi szalała :)
OdpowiedzUsuńSą idealne! Nigdy nie wpadłabym na pomysł, aby takie zrobić. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Już gotowe, na tym talerzu, wyglądają jak kalmary w cieście :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. ziemniaków w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuń