poniedziałek, 31 października 2016

Dyniowe tiramisu

Jesienne tiramisu w dyniowej odsłonie to bardzo fajna propozycja na pyszny deser. Puree z dyni w towarzystwie korzennych przypraw i mascarpone przełożone biszkoptami nasączonymi kawą stanowi doskonały dodatek do kawy. Polecamy serdecznie :) 
Inspiracje na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki.



Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 8 słoiczków (125g)
Składniki:
Na tiramisu:
  • 250g mascarpone (1 opakowanie)
  • 200g puree z dyni
  • 100ml śmietany kremówki
  • Ok 100g podłużnych biszkoptów (mogą być wysuszone)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Pół szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej (może być z alkoholem jeśli deser jest tylko dla dorosłych)

Dodatkowo:
  • 100ml śmietany kremówki
  • Łyżeczka cukru pudru
  • Cynamon lub kawa rozpuszczalna do oprószania

Serek mascarpone, śmietana kremówka oraz puree powinny być schłodzone.
Mascarpone wraz ze śmietaną kremówką i cukrem ubijamy na bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Miksujemy do połączenia składników, kosztujemy i w razie konieczności doprawiamy.
Biszkopty kruszymy i polewamy kawą. Układamy w słoiku biszkopty, na to warstwę musu dyniowego, ponownie biszkopty i mus.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch pucharków. Desery umieszczamy w lodówce. Najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy smaki się przejdą. Tuż przed podaniem obsypujemy cynamonem lub kawą. Smacznego.



3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :) Dyniowego tiramisu jeszcze nie jadłam, ale dynię uwielbiam pod każdą postacią, więc myślę, że ten przepis by mi się bardzo spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudowny pomysł na nowe, dyniowe tiramisu! super <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly