Mimo, że święta już za nami to nadal nie możemy się rozstać
ze świątecznymi stempelkami do ciastek :) Dzieci co drugi dzień koniecznie chcą robić
ciastka, by tylko móc wyciskać świąteczne motywy. W związku z tym poszukuje
coraz to nowych przepisów na nie, bo wersja ciastek kruchych już nieco się nam
przejadła. Obecnie królują ciastka kakaowe. Pychota, polecamy wypróbować (nie
koniecznie ze świątecznymi ozdobami :))
Ilość porcji: około 30 ciastek
Czas przygotowania: 15 minut + czas na chłodzenie ciasto 60
minut + czas pieczenia 12 minut
Składniki:
- 180g mąki pszennej
- 150g miękkiego masła
- 80g cukru
- 40g kakao
- Żółtko
- Szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy
końcówką „hakiem” do połączenia składników. Ciasto można też zagnieść ręcznie. Tak przygotowane ciasto owijamy w
folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie odrywamy od ciasta kawałki i wałkujemy na
lekko podsypanym mąką blacie lub na macie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
200 stopni przez 12 minut. Po upieczeniu studzimy, przechowujemy w zamkniętym
szczelnie pojemniku np. puszce. Smacznego.
Ciasteczka wyglądają prześlicznie. Są równiutkie jak ze sklepu:)
OdpowiedzUsuń