Strony

piątek, 10 lutego 2017

Pierogi pieczone z farszem z kurczaka, pomidorów i żółtego sera

W Poznaniu na ulicy Wrocławskiej była bardzo fajna restauracja, która podawała pierogi z pieca. Ostatnio przechodząc tamtędy stwierdziłam, że chętnie bym do niej zajrzała na pierogi z mięsem. Okazało się to jednak niemożliwe, bo restauracji tej już nie ma :( Postanowiłam zatem sama je zrobić. Znalazłam przepis na stronie Ooomnomnomnom i wzięłam się do roboty. Wyszło pysznie. Polecam!




Ilość porcji: około 20 pierogów
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia + 1h na wyrośnięcie ciasta
Składniki:
Na ciasto:
  • ½ kg mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • ¼ opakowania świeżych drożdży (ok. 25g)
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Na farsz:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100g żółtego sera
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku

Ponadto:
  • 1 jajko
  • Suszony koperek lub/i czarnuszka
  • Sos koperkowy/czosnkowy lub inny ulubiony do podania


Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia zaczynu: delikatnie podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier, łyżkę mąki, sól oraz drożdże. Mieszamy i odstawimy na chwilkę (około 10 minut) w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn wyrośnie umieszczamy go w misce miksera, dodając mąkę, jajko i stopione masło. Wrabiamy końcówka „hakiem”, aż do uzyskania jednolitego ciasta (możemy również wyrobić go ręcznie). Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcie.
Pod koniec czasu przygotowujemy farsz. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy solą i pieprzem, można dodać odrobinę słodkiej papryki. Rozgrzewamy patelnię wraz z odrobiną oleju. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec dodając dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Usmażoną cebule odsuwamy na bok, a na środek wrzucamy posiekaną papryczkę bez pestek. Po chwili odsuwamy ją również na bok, a na środek wrzucamy kurczaka. Smażymy na złoty kolor, dorzucamy pomidory i mieszamy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Zestawiamy z gazu i dorzucamy żółty ser, mieszamy całość.
Od ciasta odrywamy mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 2mm. Wycinamy spore koła, nakładamy farsz i zamykamy jak tradycyjne pierogi. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20 minut. Na ostatnie 5 minut przełączamy piekarnik na termoobieg. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego.


















7 komentarzy:

  1. Muszą być przepyszne. Dlaczego wcześniej takich nie robiłam?
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakowite pierogi! Restauracji nie ma, ale pierożki zjadłaś i to jeszcze lepsze, bo samemu zrobione:)

    Pozdrowienia!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się obłędnie, aż ślinka cieknie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To pyszny pomysł na obiad, ale i też na drugie śniadanie do pracy czy szkoły ! Zamiast tych wszystkich pompowanych bułek a la pizza :)

    OdpowiedzUsuń