Ci co mnie znają lub śledzą naszą stronę od jakiegoś czasu
wiedzą że szczególną miłością darze buraki ;) Miłością długą, mocną i niezwykle silną. Owocuje ona w liczne danie z
burakiem w roli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i
bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka
sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt
zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :))
Inspiracje na przepis zaczerpnięta ze strony www.nadalin.com.
Inspiracje na przepis zaczerpnięta ze strony www.nadalin.com.
Wielkość formy: 18 cm
Ilość porcji: 2 osoby
Ilość porcji: 2 osoby
Składniki:
Na ciasto:
- 125g mąki pszennej
- 80g masła
- ½ łyżeczka soli
- 1 malutkie jajko
Nadzienie:
- 1 malutki burak lub ½ dużego (ja kupiłam gotowe buraki gotowane w folii, jeśli stawiacie na świeże wystarczy je przez godzinę gotować w osolonej wodzie lub upiec)
- 80g sera sałatkowo-kanapkowego a’la feta
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 50g wędzonego łososia
- Jajko
Dodatki:
Przygotowanie tarty rozpoczynamy od upieczenia kruchego
spodu. Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło,
sól oraz jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając ½ łyżki wody. Ciasto
wyrabiamy aż do połączenia składników, zawijamy w folię aluminiową i
umieszczamy na godzinę w lodówce. Ciasto możemy również wyrabiać ręcznie na
blacie kuchenny. Ciasto wyrabia się krótko i szybko.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na
macie podsypując mąką. Następnie delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy na
formę do tarty. Delikatnie wykładamy dno i boki formy. Wałkujemy po wierzchu
formy odcinając brzegi. Nakłuwamy widelcem spód. Na ciasto wykładamy folię aluminiową i
wysypujemy fasolę albo specjalne kulki do pieczenia. Wstawiamy tartę do nagrzanego
na 190 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i
pieczemy kolejne 15 minut na lekko złoty kolor.
W między czasie przygotowujemy farsz. Buraka i ser kroimy w kosteczkę. Jajko wbijamy do miseczki,
dodajemy śmietanę i doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy widelcem.
Na podpieczony spód wykładamy buraki, ser kanapkowy oraz
kawałki wędzonego łososia. Zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 180 stopni na kolejne 30 minut.
Po wyjęciu polewamy pesto, ewentualnie dodajemy sałaty lub
rukoli. Smacznego.
bardzo smakowita :)
OdpowiedzUsuń