Zdrowe, pożywne śniadanie to obecnie niezwykle modny temat.
Jednakże niezależnie od mody (która z czasem może przeminąć) śniadanie powinniśmy jeść zawsze. Daję nam ono energię na początek
dnia, dostarcza potrzebnych węglowodanów i składników odżywczych by tanecznym
krokiem zacząć dzień :) Pożywne śniadanie powinno zawierać warzywa, jak i
pełnoziarniste produkty. Ja preferuje śniadania na ciepło, zwłaszcza zimą, ale
nie jest to konieczne. Moim osobistym wymaganiem jest jeszcze szybkość
przygotowania! Te wszystkie warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i
dowolnymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiam moje dwa ulubione: odrobina żółtego
sera i papryka. Jednak możecie je zmienić dowolnie według własnych upodobań na chociażby ostre
papryczki chili, ser pleśniowy czy boczek :)
Ilość porcji:2
Czas przygotowania: 5 minut + 12 minut pieczenia
Składniki:
- Awokado
- 2 malutkie jajka
- Kawałek czerwonej papryki
- Garść tartego sera
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy troszkę
środek. Układamy w blaszce do muffinek odwróconej do góry nogami. Delikatnie wbijamy
jajko usuwając ewentualny nadmiar białka. Obsypujemy przyprawami. Jedną połówkę dodatkowo posypujemy żółtym serem, drugą pokrojoną w kosteczkę papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12 minut, temperatura 180 stopni. Wyjmujemy kiedy białko będzie ścięte. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem/rzeżuchą. Podajemy na ciepło z kawałkami pieczywa. Smacznego.
szybki pomysł na apetyczne śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń