Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji (jak i bardzo wyczekiwanej już wiosny :)) postanowiłyśmy przygotować piękną, zieloną babkę z dodatkiem truskawek i jaj czekoladowych. Ciasto na bazie jogurtu jest fajną propozycją na świąteczny czas (i nie tylko ;))
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut
Składniki:
Na babkę:
- 270g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej
- 200g jogurtu naturalnego
- 180g cukru
- 125g masła
- 125g margaryny
- 50g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryn
- Skórka otarta z dwóch cytryn
- Zielony barwnik*
Na lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- Truskawki
- Czekoladowe jajka
- Mięta (u nas pietruszka :))
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Ostawiamy na bok. W dużej misce miksera umieszczamy masło, margarynę oraz cukier, następnie ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, barwnik, sok i skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę. Całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki. Pod sam koniec dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Po kwadransie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
ale śliczny kolor, bardzo wiosenny ;)
OdpowiedzUsuń