czwartek, 29 marca 2018

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym

Nadszedł czas na hiper mocne czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem.
Podwójna czekoladowa radość 😊 
U nas w wersji wielkanocnej z jajkami, 
ale można je ominą czyniąc babeczki idealne na każdą okazję 😊




Ilość: 12 babeczek
Składniki:
Na babeczki:
  • 180g mąki pszennej
  • 160g drobnego cukru do wypieków
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao
  • 120ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej
  • 120ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju
  • 2 małe jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Na krem:
  • 260g cukru pudru
  • 150g miękkiego masła
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Ponadto:
  • Czekoladowe albo marcepanowe jajka


Gorzką czekoladę siekamy na drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy do tego wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy wszystkie tzw. mokre składniki i  mieszamy przy pomocy miksera. Stopniowo dosypujemy suchych składników cały czas miksując. Wyłączamy robot kiedy masa osiągnie jednolita gładką konsystencje. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nalewamy masę na babeczki do ¾ wysokości. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Babeczki pieczemy około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Przygotowujemy krem: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestygnięcią. W misce miksera umieszczamy masło i miksujemy kilka minut, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Następnie dolewamy mleko cały czas miksując oraz powoli wlewamy stopioną czekoladę. Miksujemy dalej, aż krem nabierze jednolitej barwy bez grudek masła. Kiedy babeczki będą chłodnę dekorujemy je kremem ( u nas szpryca z końcówką wilton M1) i układamy jajeczka. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.











5 komentarzy:

Printfriendly