Strony

wtorek, 8 maja 2018

Szparagi w panierce z piekarnika


Sezon na jedne z moich ukochanych warzyw zakwitł w pełni. Tuż obok botwinki i mizerii z ogórków, szparagi to dla mnie zdecydowana oznaka wiosny. To z kolei oznacza dużą ilość świeżych warzyw
 z których można wyczarowywać w kuchni prawdziwe cuda! Wiosna to w moim rankingu absolutny numer jeden pór roku i cudowności na talerzach. Coś czuje że ten sezon będzie równie smaczny 
( jeśli nie smaczniejszy) niż poprzedni. Na początek szparagi zapiekane w panierce. Mniam!




Składniki:
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Około 50g drobno startego żółtego sera
  • 3 jajka
  • Bułka tarta
  • Przyprawy: sól i pieprz


Szparagi myjemy i odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. W jednej miseczce umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej sypiemy bułkę tartą, żółty ser oraz przyprawy i mieszamy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi maczamy w jajku, panierce, znowu jajku, panierce i na blachę. Robimy tak z każdym szparagiem. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut. Wyjmujemy i zajadamy.* Smacznego

*Można podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym, jako samodzielne danie w formie przekąski lub dodatek do obiadu.












2 komentarze:

  1. jeszcze nie jadłam takich szparagów, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich jeszcze nie próbowałem, koniecznie muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń