Strony

czwartek, 17 maja 2018

Szparagi zawijane w boczku


Lepsze w smaku niż szparagi w panierce są tylko szparagi zawijane w boczku :)To mój absolutny faworyt jeśli chodzi o szparagi: kruche, aromatyczne i przede wszystkim niezwykle smaczne!


 Czas przygotowania 5 minut + 15 minut pieczenia
Składniki:
  • Pęczek szparagów około 12 sztuk
  • Boczek w plastrach około 12 sztuk
  • Olej rzepakowy do posmarowania
  • Przyprawy: sól, pieprz


Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Owijamy każdy szparag w plasterek boczku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na grzanie góra i dół na 15 minut o temperaturze 180 stopni*. Ostatnie 5 minut przełączamy na termoobieg, Wyjmujemy i podajemy na ciepło, Smacznego.

*szparagi można umieścić również na grillu na około kwadrans, często przewracając.









1 komentarz: