Lepsze w smaku niż szparagi w panierce są tylko szparagi zawijane w boczku :)To mój absolutny faworyt jeśli chodzi o szparagi: kruche, aromatyczne i przede wszystkim niezwykle smaczne!
Składniki:
- Pęczek szparagów około 12 sztuk
- Boczek w plastrach około 12 sztuk
- Olej rzepakowy do posmarowania
- Przyprawy: sól, pieprz
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Owijamy
każdy szparag w plasterek boczku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na grzanie góra i dół na 15
minut o temperaturze 180 stopni*. Ostatnie 5 minut przełączamy na termoobieg,
Wyjmujemy i podajemy na ciepło, Smacznego.
*szparagi można umieścić również na grillu na około kwadrans, często przewracając.
teraz niemal codziennie jem szparagi:)
OdpowiedzUsuń