Sezon na jedne z moich ukochanych warzyw zakwitł w pełni.
Tuż obok botwinki i mizerii z ogórków, szparagi to dla mnie zdecydowana oznaka wiosny. To
z kolei oznacza dużą ilość świeżych warzyw
z których można wyczarowywać w kuchni
prawdziwe cuda! Wiosna to w moim rankingu absolutny numer jeden pór roku i cudowności
na talerzach. Coś czuje że ten sezon będzie równie smaczny
( jeśli nie
smaczniejszy) niż poprzedni. Na początek szparagi zapiekane w panierce. Mniam!
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- Około 50g drobno startego żółtego sera
- 3 jajka
- Bułka tarta
- Przyprawy: sól i pieprz
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. W
jednej miseczce umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej
sypiemy bułkę tartą, żółty ser oraz przyprawy i mieszamy. Blachę od piekarnika
wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi maczamy w jajku, panierce, znowu
jajku, panierce i na blachę. Robimy tak z każdym szparagiem. Następnie umieszczamy
je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut. Wyjmujemy i zajadamy.* Smacznego
*Można podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym, jako samodzielne danie w formie przekąski lub dodatek do obiadu.
jeszcze nie jadłam takich szparagów, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie próbowałem, koniecznie muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuń