W ostatnim czasie ziemniaki w naszym domu odeszły na drugi
plan ustępując miejsca kaszą rozmaitego typu. Postanowiłam zmienić ten stan
rzeczy (głównie ze względu na mają wielką miłość do tych bulw, co nieodzownie
widać w mojej figurze😉). By to zrobić postanowiłam je zaserwować z
boczkiem i serem, a całość zapiec w piekarniku… ach co to był za zapach!
Totalnie fenomenalny, a smak nie ustępuje mu ani na krok! Zdecydowanie polecam!
Czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 8-10 sporych ziemniaków
- 8 plasterków żółtego sera
- Opakowanie boczku w plastrach
- Łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeży tymianek,
Ziemniaki obieramy i płuczemy wodą. Układamy na desce do krojenia
układając po jego bokach drewniane szpatułki (tak jak na zdjęciach). Każdego
ziemniaka nacinamy z góry do napotkania oporu. Żółty ser tniemy na paseczki,
podobnie boczek. Delikatnie rozchylamy ziemniaki i wkładamy ser oraz boczek
pomiędzy plastry ziemniaka. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej
papierem. Delikatnie smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, obsypujemy solą
oraz świeżym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na
grzanie góra i dół, ostatnie 10 minut przełączamy na termoobieg. Wyciągamy i
podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smacznego
pychota:)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak! :)
Usuńbardzo pomysłowe danie, super się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :)
Usuń